II. KERÜLETI SPORTHISTÓRIÁK  –  Sporttörténeti kiállítás

„Ha a múlt valóban a miénk, akkor jövőnk is a miénk lehet”

(Nemeskürty István)

Budapest Főváros II. kerülete rendkívül színes, gazdag sportmúlttal rendelkezik.
A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. úttörő munkájában gyűjtést indított a kerület sporttörténeti értékeinek felkutatására, összegyűjtésére, azzal a szándékkal, hogy létrehozza a kerület Sportarchívumát.

Gyűjtésünknek köszönhetően „II. Kerületi Sporthistóriák” címmel sporttörténeti kiállításon mutatjuk be a helyi sportlétesítmények, sportműhelyek történetét.

A kiállítás megrendezéséhez motivációként szolgált számunkra a gyermekek elé példát állító kerület gazdag sportmúltja és annak megőrzése, valamint az idén 100 éves testnevelési törvény, amely kapcsolódik Klebelsberg Kunó nevéhez.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, és bízunk benne, hogy minél több sportkedvelővel találkozhatunk a kiállításon, a Klebelsberg Kultúrkúria falai között!

MEGNYITÓ:

2021. augusztus 26. 18 óra, Klebelsberg Kultúrkúria

A kiállítást megnyitja: ŐRSI GERGELY, II. kerületi polgármester

Fővédnökök: 

ŐRSI GERGELY Budapest II. Kerületi Önkormányzat polgármestere, valamint

DR. SZABÓ TÜNDE sportért felelős államtitkár

Kurátor:

DR. SZABÓ LAJOS, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója 

Közreműködő: PÉNZÜGYŐR ZENEKAR

Gyűjtötte és összeállította: Drávucz Rita, Pohl Krisztina és Harmati Balázs

FACEBOOK ESEMÉNY linkje

Tekintse meg a kiállítás megnyitójáról és a tárlatról készült FÉNYKÉPEKET és KISFILMJEINKET:

Fényképek

KÖSZÖNET

 

Köszönjük mindazoknak az együttműködését és támogatását, akik segítették a sporttörténeti gyűjtést, valamint a “II. Kerületi Sporthistóriák” kiállítás megvalósulását.

Köszönet a kiállítás fővédnökeinek, Őrsi Gergely Budapest II. kerület polgármesterének és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak.

 A kiállítás szakmai partnerének a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumnak és dr. Szabó Lajos igazgatónak, a kiállítás kurátorának.

Köszönet a Budai Polgár munkatársainak, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, a Fővárosi Önkormányzat Sport Osztálynak, a Fortepan gyűjtőoldalnak, Czaga Viktória helytörténésznek, Verrasztó Gábor írónak, Jocha Károly sportírónak, Ligeti Imrének a BBTE volt elnökének, Balczó Andrásnak és feleségének, Császár Mónikának, Bászler Nándornak, ifj. Rubik Ernőnek, Hesz Máténak és a Gyarmati családnak, Králik Jánosnak, a Budapesti Polgári Lövész Egyesületnek és Sváb Sándornak, Zsoldos Péter KSI elnöknek, Halassy Ilonának, Fábián Lászlónak, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójának, Győr Bélának, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának, dr. Faragó Tamásnak, Ifjú Györgynek és az IBUSZ Természetjáró Egyesületnek, a Hidegkúti Sport Clubnak és Garics Ferencnek, a Vasas Sport Clubnak, a II. Kerület Utánpótlás Futball Clubnak, a Pénzügyőr Sport Egyesületnek és a NAV KEKI Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumnak, a Statisztika PSC vezetőinek Ormai Lászlónak, Fülöp Istvánnak, a Budai Táncklubnak és Puskás Judit intézményvezetőnek, a Hidász utcai Pasaréti Honvéd Lovarda vezetőinek Karig Gábornak, Lázár Antalnak, és Széplaki Pálnak, a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületnek, a Rozmaring Sport Egyesületnek, Apjok Ildikónak és Kovács Barnabásnak, a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak, a Magyar Evezős Szövetség Hagyományőrző Bizottságának Kisfaludy Júliának és Alliquander Annának, a Csik Ferenc és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumoknak, a Haris Park Budapestnek és Haris Gergelynek, a Nemzeti Sportközpontoknak, Dala Tamásnak, Nemzeti Filmintézetnek, Kiss Gergelynek és a Green Picturesnek, Csurka Gergelynek, We Love Applenek a technikai háttérért, Bercsényi Gergőnek a grafikáért.

Kiállításunkról a Budapesti Honismereti Társaság és a Budapesti Történeti Múzeum által létrehozott VÁROSUNK című fővárosi helytörténeti magazin írt a 2022 év 1. számában. ITT OLVASHATÓ a 9. és 10. oldalon