Itt van: HÍREK

Közösségi sportparkok biztonságos használata

A cikk 2020. szeptemberében készült, de mindannyiunk biztonsága érdekében ma is aktuális a vírushelyzetre tekintettel.

A Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet értelmében Magyarország egész területén a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett akkor is, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik.

A jelenlegi helyzetben ajánlott a nagyobb odafigyelés, a személyi higiénia betartása a különböző sporttevékenységek gyakorlása közben, kiemelten a közterületen lévő közösségi sportparkok területén.

Közösségi sportparkok

Jelenleg 17 olyan közösségi sportpark, sporttér található a II. kerületben, ahol kulturált környezetben lehet sportolni. A kerület közösségi sport oldala megmutatja hol vannak ezek a sportparkok, és milyen sportok űzhetők ott.

A parkok népszerűek, kiemelten a saját testsúlyos edzésre kialakított kondiparkok és a fitneszparkok.

Mivel ezek a sportparkok közösségi terek, így kiemelten fontos, hogy betartsuk azokat a higiéniai szabályokat, amivel megóvhatjuk magunk és mások egészségét.

Mindig ügyeljünk a parkok, az eszközök, a pályák tisztaságára és a jelenlegi helyzetben fokozottan figyeljünk a higiéniára, hogy legközelebb is vidáman menjünk oda sportolni!

Higiéniai tanácsok közösségi sportterek használatához:

A kültéri közösségi sporttereknél is fontos szempont a higiéniára való odafigyelés, akárcsak életünk más területein. A kültéri sportparkok biztonságos és helyes használata – a tisztaság fenntartása mellett – mindannyiunk közös érdeke és felelőssége.

A kedvező adottságok miatt a kültéri sportparkokat, eszközöket egyre többen használják, viszont a kültéri eszközöket sokkal ritkábban tisztítják, fertőtlenítik. Ezért különösen FONTOS, hogy betartsuk, figyelembe vegyük az alábbi egyszerű higiéniai szabályokat, tanácsokat a szabadtéri közösségi sporttereken, mert az egyén hozzájárulása a közösségi érdekhez ilyen helyzetben rendkívül fontos.

Általános szabály, hogy sportolás után, mielőtt mást csinálnál a kezeddel (pl. eszel valamit) mindig moss kezet, vagy használj kézfertőtlenítő gélt, folyadékot!

Az alapos kézmosás szabályai:

  • előbb vízzel öblítsd le a kezed
  • szappanozd be a kezed és a csuklód is
  • dörzsöld át rendesen a tenyered, az ujjaid és az ujjak közét is, valamint a körmeidet a markodban forgasd meg
  • hasonlóképpen szappannal dörzsöld át a kézfejedet is
  • a végén alaposan öblítsd le tiszta vízzel
  • a kézmosás tartson legalább fél percig

A vírusfertőzés elkerülése érdekében csak ép kézbőrrel kezdjetek el edzeni! Alkoholos kézfertőtlenítő használata esetén fokozottan figyelni kell a kezünk hidratálására (krémezésére) mivel az alkoholos fertőtlenítés kiszárítja a kezet, ami a bőr berepedését okozhatja, ez pedig fokozott fertőzésveszélyhez vezethet.

Sokszor önkéntelenül vagy reflexből is az arcunkhoz nyúlunk, ha pl. hirtelen viszketést érzünk, lecsurog egy izzadságcsepp a homlokunkról, stb.. A szánk, szemünk, orrunk nyálkahártyái fokozottan ki vannak téve fertőzéseknek, hiszen onnan könnyen bejuthatnak a kórokozók a szervezetünkbe.

Kerüljük az arcunk érintését, vigyünk magunkkal zsebkendőt, arctörlőt, és azt használjuk az arcunk érintéséhez. Egy kisméretű törülköző használata javasolt, hogy abban töröljünk kezet, arcot, amikor szükséges, mert az nedves, izzadt.
Szabadtéren is előfordul, hogy tüsszentenünk kell, ott is tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat. Ne a tenyerünkbe!

Ha nem tudunk a tüsszentés után egyből kezet mosni, akkor lehetőleg zsebkendőbe vagy pl. a könyökhajlatunkba tüsszentsünk úgy, hogy közben elfordulunk az emberektől és eszközöktől, hogy ne azokra landoljanak a “cseppek”. Ha hirtelen nem tudunk semmit a szánk elé tartani, akkor inkább a föld irányába tüsszentsünk!

Kerüljük a kézfogást, pacsizást!

Sportolás közben megizzadunk, különböző eszközöket fogunk meg és ilyenkor tanácsos a kezünkre rátapadt szennyeződést nem “átadni” sporttársainknak. Természetesen a csapatsportoknál (pl. foci, kosárlabda, stb.) néha elkerülhetetlen, hogy megérintsük a másikat.
A sportparkokban a “védtelen” kezünket használjuk a legtöbbet.
Az eszközöket, gépeket közvetlenül a kezeinkkel fogjuk meg, de pl. nyitjuk-zárjuk a kosárlabdapálya kapuját, vagy éppen megfogjuk a focikaput, labdát és így tovább.

A kesztyűhasználat kiemelten fontos a fitneszparkok, kondiparkok, erdei tornapályák, parkour parkok esetében, mert itt sok ember által megfogott eszközöket, kapaszkodókat kell használnunk!

A vírus terjedését nagyban csökkenthetjük, ha minél kevesebbet érintkezünk olyan felületekkel, tárgyakkal, amit számtalan más ember is megfoghat, használhat, kiváltképp, ha ezek az eszközök nincsenek rendszeresen fertőtlenítve.

A kesztyűhasználat (teljes ujjas edzőkesztyű) a legjobb védekezés a fitneszparkban, kondiparkban sportoláshoz, és nem csak higiéniai okokból hasznos és praktikus a kesztyűhasználat.

Ha a legalaposabb akarsz lenni, akkor vigyél magaddal fertőtlenítőt, törlőt, amivel le tudod törölni az adott eszközt használat előtt és akár utána is.

Távolságtartás

Eddigi ismereteink alapján a vírus cseppfertőzés útján terjed, vagyis az általunk kilégzett, kilehelt, kifújt, “kibeszélt”, kiköhögött levegővel kijutó váladékcseppekkel, amit a másik fél nem megfelelő távolságból könnyen belélegezhet vagy a testfelületével érintkezve bejuttathat pl. a szájába, ha nem figyel oda a higiéniára.

Tartsuk a kellő 1,5-2 méter távolságot!

A testedző parkoknál fontos, hogy ne legyen minden eszköz foglalt, legyen lehetőség kényelmesen, távolság megtartásával egymás között eszközöket váltani. Ha azt látod, túl sokan vannak egy eszköznél és nem lehet megtartani a pár méteres távolságot sem, akkor inkább később menj vissza, amikor már kellő hely lesz a jelenlévőknek.

Figyeljünk arra, hogy amíg a másik használ egy eszközt, addig ne álljunk oda a közvetlen közelébe: elég, ha ott vagyunk tőle pár méterre (min 1,5-2 m), sporttársunk érzékelni fogja, hogy várnak rá. Pihenés közben pedig mi álljunk hátrébb pár méterrel és akkor a másik is nyugodtan tudja végezni a gyakorlatát.

Ha várakozik más is edzeni, sportolni, játszani, legyünk tekintettel a másikra, tartsunk rövidebb edzést, mérkőzést, hogy más is kapjon lehetőséget, vagy olyan időpontot válasszunk, amikor kevesebb a látogató.
A parkok megközelítésekor – és annak elhagyásakor is – ügyeljünk arra, hogy egymást kikerülve tegyük azt, megtartva a minimum 2 métert!

Kerüljük a sportsérüléseket!

Lehetőleg olyan mozgásformát válasszunk, amit korábban is csináltunk, magabiztosak vagyunk benne, kellő biztonsággal tudjuk azt végezni, hogy elkerüljük az olyan sérüléseket, ami orvosi beavatkozást igényelhet. Most ne kockáztassuk feleslegesen az épségünket, ezzel is támogatva az egészségügyi szektort a vírus elleni küzdelemben.

A rendszeres sportolás erősíti az immunrendszert, de egy intenzív edzés átmenetileg gyengíti is azt, így egy kiadós edzés utáni órában legyél óvatosabb, öltözz melegen, moss rendesen kezet, pótolj folyadékot, kalóriát, és pihend ki a terhelést.

Természetesen, ha olyan tüneteteket észlelsz magadon, ami fertőző betegség előjele is lehet (pl. láz, köhögés, stb.), akkor fordulj orvoshoz és a mielőbbi gyógyulásod segítsd otthoni pihenéssel! Ez idő alatt kerülj mindenféle közösséggel való érintkezést, beleértve a közösségi sporttereket is.

A sportparkot és az eszközöket mindenki kizárólag saját felelősségére használhatja!

Csak egészségesen sportolj!

Ha meghibásodást, rongálást észlelsz, kérjük jelentsd az info@masodikkeruletsport.hu email címen, hogy megtörténjen a javítás és mindenki ismét kedvére használhassa a sporteszközöket.

Szabadtéri ingyenes sportolási lehetőségek

a II. kerületben

Pályabérlés

Vízilabda

 

 

Úszás

 

 

Szabadtéri ingyenes sportolási lehetőség

Kapcsolat

Központi iroda: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 37.
Pénzügyi osztály: +36 1 336-1138,
E-mail: info@masodikkeruletsport.hu
Sportszervezés, diák- és szabadidősport: 06 20 388 1240
Rendezvények: 06 20 280 4548
Pokorny Sportközpont: 06 20 282 3346
Panoráma Sportközpont: 06 20 388 1127
Számlázási cím: 1024 Budapest, Mechwart liget 1.
Adószám: 25149724-2-41