A Hűvösvölgyi Sakkiskola SC és a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. sakkversenyt rendezett a 2023. február 19-én elhunyt Valis János emlékére, a II. kerületi HÜSI SC alapítója, elnöke, vezetőedzője és csupaszív szakosztályvezetője iránti tiszteletük jeléül.

Valis János 1950. április 12-én született Budapesten, a II. kerületben, Hűvösvölgyben élt, és egész életét a sakkozás szolgálatába állította.

Első sakkcsapata a Ferencváros volt, ahol 1974-ben fiatal mesterjelöltként már edzősködött is. Az oktatás lett élete értelme, bár mindhalálig versenyzett is.

1994-ben alapította meg a Hűvösvölgyi Sakkiskola Sport Club-ot, a HÜSI SC-t. Ennek az egyesületnek volt az elnöke, edzője, szakosztályvezetője, adminisztrátora, s egyben mindenese közel három évtizeden át. A II. kerületben számos iskolában oktatta a sakkjátékot tanórai keretek között, de az érdeklődőbb fiatalok számára a tanórákon kívül is nyitva állt az ajtaja. Áldozatos munkája az amatőr versenysportban és az iskolai sportban is egyértelműen éreztette a hatását.

Munkája elismeréseként a II. kerületi Sakk Diákolimpia a jövőben Valis János nevét viseli.

Az emlékére megrendezett I. Valis János Emlékversenyen több korosztály is képviseltette magát, s összesen 46 fő versenyzett a Klebelsberg Kultúrkúria Nagyszalonjában 2024. május 11-én.

A jó hangulatú, izgalmas mérkőzéseket hozó rapid versenyt a papírformának megfelelően Szabolcsi János nemzetközi mester nyerte. Különdíjakat öt kategóriában hirdettek meg s osztottak ki a szervezők, továbbá minden résztvevő választhatott egy-egy sakk-kiadványt, így senki sem távozott üres kézzel.

Az eredmények ide kattintva érhetőek el.

A program a Hűvösvölgyi Sakkiskola SC szervezésében a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nkft., a II. Kerületi Önkormányzat, és a Klebelsberg Kultúrkúria támogatásával valósult meg. A tanév során a HÜSI SC szeretettel várja csütörtökönként a sakkozás iránt érdeklődőket a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium ebédlőjébe, ahol 17:00-tól az ifjúságiak, 18:30-tól a tapasztalt versenyzők és a felnőttek számára folynak sakkfoglalkozások. Kapcsolat: husi.sakk@gmail.com

Az eseményen készült fotók ide kattintva érhetőek el.