Itt van: HÍREK

Fair Play Football fesztivál a II. kerületben is

 

Az esemény célja: A tiszta játék szellemiségének népszerűsítése

Időpont: 2021. 06. 18. péntek, 9.45‐14.00

Helyszín: Panoráma Sportközpont, 1023 Kolozsvári Tamás utca 11.

A football Eb ideje alatt az UEFA és az EU támogatásával az Oltalom Sportegyesület és a budapesti kerületek nagyszabású fairplay-futball fesztivált rendeznek. Ezen a II. kerület is indul, június 18-án zajlanak a kerületi bajnokságok, 19-én pedig a budapesti döntők a Műjégpályán, az UEFA szurkolói zónájában.

Programok:

Labdarúgó mérkőzések a Football3 szabályrendszer szerint,
Utcai dobálós sportjátékok
Sportjátszótéri vetélkedők
Freestyle bemutató, work shop,
Dekázó verseny

A fairplay foci kicsit eltér a normál focitól: nincs bíró és síp, mediátor helyettesíti azt, ő kíséri végig a játék menetét. Az alapszabályokon túl, a csapatok közösen határozhatnak meg kiegészítő irányelveket, melyeknek a betartása, alkalmazása a saját feladatuk, felelősségük, figyelve egymásra és magukra.

Olyan korban élünk, amikor a sport egyre nagyobb szerephez jut társalmunkban, legyen akár az élsport, akár az egyéni, szabadidős sporttevékenység. A fair play – más szóval a szabályok figyelembevétele és betartása, az ellenfél tisztelete, küzdelem az erőszakos és a tisztességtelen versenyzői magatartás ellen – létfontosságú jellegzetesség, eszméje és mondanivalója kiemelten megérdemli a népszerűsítést. A football3 alapját olyan értékek képezik, mint a fair play, az egyenlőség, a csapatmunka és a tisztelet, amelyek ugyanannyira fontosak a játékban, mint maga a futballtudás.

A Fair Play lényege:

“A fair play (magyarul kb. sportszerűség) a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. A fair play egyszerre jelenti a szabályok, az ellenfél, a bíró döntéseinek, a közönség, valamint a játék szellemének tiszteletét, a csapatszellemet, a lojalitást, valamint az önérzetet a győzelemben éppúgy, mint vereség esetén. A kifejezés az angol fair (becsületes, korrekt, tisztességes) és play (játék, játszma) szavakból ered, de manapság az egész világon elterjedten használják, nemcsak a sportban, hanem az élet más területén is. A fair play jelentése a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. Ez a sport egyik legnemesebb tényezője, hiszen maga a sport hozta létre a fair play-t. Ez az eszme azért is fontos, mert csak a sportszerű mérkőzés jelent igazi szórakozást. A fair play fogalma a következő alapelvekben fejezhető ki. Ezek éppúgy érvényesek a játékosokra, mint a mérkőzéssel kapcsolatos bármely személyre. Alapelvek: Tiszteletben kell tartani a játékszabályokat, valamint a különböző bajnokságok, tornák szabályzatát. Minden erőfeszítést meg kell tenni az ellenféllel, a játékvezetőkkel és a mérkőzésen részt vevő minden más személlyel /nézőkkel, csapatvezetőkkel, a médiák képviselőivel/ szembeni sportszerű magatartás érdekében. A mérkőzés minden résztvevőjét ösztönözni kell, hogy e viselkedési szabályokat betartsa, ennek megfelelő magatartást tanúsítson a mérkőzés előtt, alatt és után, bármi legyen is a mérkőzés eredménye és a játékvezető döntése.”

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára 

F3 elvekről és szabályokról

Letölthető plakát

A II. kerületben két helyszínen lehet ingyenesen kiprobálni, játszani a Teqballt.

  • Budapest-02 | Temető u. Közösségi tér
  • Budapest-02 | Kolozsvári Tamás u. 11. Panoráma Sportközpont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kép forrása: Uncrate.com)

Pályabérlés

 SPORTTÖRTÉNETI

KIÁLLÍTÁS

PÁLYABÉRLÉS

Vízilabda

 

 

Úszás

 

 

Szabadtéri ingyenes sportolási lehetőségek

Kapcsolat

Központi iroda: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 37.
Telefon: +36 1 336-1138,
E-mail: info@masodikkeruletsport.hu